Gezond bananenbrood

Bananenbrood is een variatie op de heerlijke cake maar dan met meer gezonde ingrediënten. Het eten van bananen heeft verschillende positieve effecten op het lichaam. Zo zijn bananen bloeddruk verlagend, goed voor het hart en de geest, helpen ze de botten en ogen te versterken en verminderen de de kans op diabetes.
Reden genoeg dus om een gezonde versie van het bananenbrood te bakken met een minder suiker dan in een “orgineel” recept.

  1. Dit recept voor bananenbrood is gemaakt met 100 procent volkorenmeel, in tegenstelling tot traditionele bananenbroodrecepten die geraffineerde bloem en veel verwerkte suiker vereisen.
  2. Dit bananenbrood is van nature gezoet met honing of ahornsiroop, in plaats van geraffineerde suiker.
  3. Ten slotte vraagt ​​dit bananenbrood recept om een ​​redelijke hoeveelheid olie voor u, in plaats van klonten boter (kies uit kokosolie, olijfolie of plantaardige olie).

gezond bananenbrood uit de oven.jpg

 

Ingediënten voor 1 gezond bananenbrood

  • ⅓ kopje gesmolten kokosolie of extra vergine olijfolie of plantaardige olie
  • ½ kopje honing of ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 1 kop gepureerde rijpe bananen (ongeveer 2 ½ medium of 2 grote bananen)
  • ¼ kopje melk naar keuze of water
  • 1 theelepel baking soda (NIET bakpoeder, ze zijn niet hetzelfde!)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen kaneel, plus nog meer om er bovenop te kloppen
  • 1 ¾ kopje wit volkoren meel of gewoon volkoren meel
  • Optioneel: ½ kopje extra’s zoals gehakte walnoten of pecannoten, pure chocoladestukjes, rozijnen, gehakt gedroogd fruit, verse bananenplakken …

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius en vet een 9 × 5-inch broodvorm in om het bananenbrood in af te bakken.
Klop in een grote kom de olie en honing samen met een garde. Voeg de eieren toe en sla goed alles door elkaar heen, voeg dan de geprakte bananen en melk toe.
(Als uw kokosolie stolt bij contact met koude ingrediënten, laat u de kom enkele minuten op een warme plaats rusten, zoals op uw fornuis, of verwarmt u deze ongeveer 10 seconden in de magnetron.)

Voeg de baking soda, vanille, zout en kaneel toe en en mix alles tot 1 geheel. Daarna voeg je langzaam beetje bij beetje de bloem toe terwijl je alles blijft mengen met een garde. Het is niet erg als erg wat klontjes ontstaan. Tot slot meng je de eventuele extra ingrediënten door het mengsel heen.

Giet het beslag in de ingevette broodvorm en bestrooi het licht met kaneel. Als je een mooi gewerveld effect wilt, laat je het uiteinde van een mes in een zigzagpatroon over het beslag lopen.
Bak 55 tot 60 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden is gestoken er schoon uitziet.

Laat het bananenbrood 10 minuten in de broodvorm afkoelen. Breng tot slot het bananenbrood over naar een rooster voor 20 minuten afkoelen voordat je het snijdt.

Bewaren

Omdat dit gezonde bananenbrood sappig is blijft het maar twee of drie dage goed als je het op kamer temperatuur bewaard. Bewaar het in de koelkast gedurende vijf tot zeven dagen, of in de vriezer voor maximaal drie maanden of zo. Uit de vriezer kan je het bananenbrood langzaam laten ontdooien of even in de broodrooster stoppen.

 

Ben je op zoek naar meer recepten om gezond mee te eten? Bekijk dan eens de Afslank Receptenbijbel

gezond bananenbrood recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *