cake zonder suiker – 7 verleidelijke recepten

cake zonder suiker

Verantwoord bakken zonder suiker zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je dieet. Een cake zonder suiker is verantwoorder om te eten dan normale taart. Je kan suiker immers vervangen door stevia, vanille, honing of fijngehakte dadels.

Want ieder jaar zijn er toch altijd weer die dagen waarop er iemand in jouw gezin jarig is en daar hoort nu eenmaal taart bij! Om het toch een feestje te maken staan hieronder 7 recepten voor cake zonder suiker. Zo kan jij op speciale dagen toch een vorkje mee prikken zonder je gelijk in de stress te schieten over je dieet. 

 

cake zonder suiker

carrot cake zonder suiker

Cake zonder suiker 1: Een gezondere carrot cake versie

Genoeg voor 6 tot 8 personen.

Ingrediënten
• 1 kop volkorenbloem
• 3 eieren
• 10-15 verse dadels (zaden eruit gehaald)
• 1 a 2 bananen
• 3 a 4 geraspte wortelen
• 1 ½ theelepel bakpoeder
• 3 tl kaneel
• ½ theelepel nootmuskaat
• ½ theelepel kardemom
• ½ kopje rozijnen
• ½ kopje kokosnotenvlokken
• ½ kopje walnoten (gehakt in stukjes)
• 6 eetlepels zonnebloemolie
• 200 gram creme freche light
• 2 eetlepels honing
• ½ limoen
• ½ kopje hazelnoten (gehakt in stukjes)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Klop de eieren in een middelgrote kom. Pak de blender erbij en doe hierin de dadels, bananen en olie en mix dit door elkaar. Schep het mengsel over in een andere kom en die hier vervolgens de bloem, bakpoeder nootmuskaat, kardemon en kaneel bij. Roer dit samen met de opgeklopte eieren door elkaar. Daarna de kokos, wortel, rozijnen en walnoten toe en mix het geheel weer door elkaar.

Giet het beslag in een cakevorm en bak deze ongeveer in 40 minuten af. Tussendoor kan je met een satéprikker in de taart prikken om te zien af hij al gaar is. Als er niets aan de satéprikker blijft kleven is de cake zonder suiker klaar. Laat de cake vervolgens volledig afkoelen.
Tot slot smeer je op de cake nog een lekker laagje glazuur. Neem hiervoor de creme freche en meng deze met de honing. Smeer de bovenkant van de cake hiermee in en besprenkel hem met de walnoot en hazelnoot stukjes.

 

Op zoek naar stevia of vanille om een cake zonder suiker te bakken?

Stevia is een intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker. Het voordeel is dat stevia geen calorieën bevat. Helaas kan sommige stevia een wat bittere nasmaak hebben,niet echt lekker voor in jouw cake zonder suiker. Gelukkig zijn er ook stevia druppels en poeders op de markt die geen bittere nasmaak hebben.

Cake zonder suiker 2: Gezonde Chocolate Cake met courgette

Ingrediëntencake zonder suiker
• 1 kop volkorenmeel
• 45 g ongezoete cacaopoeder
• 1 ½ theelepel bakpoeder
• 2 eieren
• 300 gram geraspte courgette
• 1 eetlepel vanille
• ½ kopje honing
• 2 eetlepels appelmoes
• snufje zout
• 2 theelepels gemalen kaneel
• ½ theelepel gemalen kardemom
• 1 theelepel kokosolie

chocolade cake zonder suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Klop de eieren in een middelgrote kom en voeg hier de honing, vanille appelmoes en zout aan toe. Meng het geheel vervolgens door elkaar. Zeef de bloem en het cacaopoeder in een andere kom en voeg hier het bakpoeder. Kardemon en kaneel aan toe. Meng het geheel vervolgens door elkaar. Tot slot doe je de inhoud van beide kommen bij elkaar en voeg je de courgette toe. Meng het geheel goed door elkaar.

Vet een taartvorm van ongeveer 24cm in met kokosolie en giet het cakemengsel er in. Bak de taart ongeveer in 30 a 40 minuten af. Tussendoor kan je met een satéprikker in de taart prikken om te zien af hij al gaar is. Als er niets aan de satéprikker blijft kleven is de cake zonder suiker klaar.

 

cake zonder suiker

citroen cake zonder suiker

Cake zonder suiker 3: Citroencake met chiazaad

Heerlijke glutenvrije cake die slechts 80 calorieën bevat wanneer deze wordt gezoet met agave siroop.
Genoeg voor 8 personen.

Ingrediënten
• ¼ kopje gierst meel
• 1 ½ theelepel bakpoeder
• 2 eetlepels maïszetmeel
• ¼ kopje kokosnoot bloem
• 1 kopje amandelmelk
• 1 geprakte banaan
• 1 theelepel vanille
• 1 eetlepel chia zaden
• ¼ kop vers citroensap
• Schil van 1 kleine citroen
• ¼ kop agave siroop
• ½ theelepel kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm van ongeveer 24cm in met de kokosolie. Meng in een middelgrote kom die amandelmelk, chiazaad, banaan, agave siroop, citroensap en schil. Doe vervolgens in een andere kom het gezeefde meel, kokosnoot, kaneel en bakpoeder en meng het gehaal door elkaar. Tot slot doe je de inhoud van beide kommen bij elkaar en voeg je de courgette toe. Meng het geheel goed door elkaar giet het cakemengsel in de taartvorm. Bak de taart ongeveer in 30 minuten af.

 

cake zonder suiker

bosbessen cake zonder suiker

Cake recept zonder suiker 4: Laagjestaart van blauwe bessen

Ingrediënten
• 6 kopjes verse Bosbessen, te verdelen in 5 kopjes en 1 kop porties
• 2 eetlepels water
• 7 Stevia druppels of agave siroop
• 1 kopje glutenvrij maïsmeel
• 1 kopje glutenvrij havermeel
• 2½ theelepelels bakpoeder
• 1 groot ei
• 1 theelepel vanille-extract
• 2 eetlepels kokosolie
• 1 bakje zure room
• 1¼ theelepel fijn zeezout
• 1 kopje vetvrije Ricotta kaas

Bereiding

Verhit op een middelhoog vuur een steelpan en doe hierin de bosbessen met het water. Breng het geheel aan de kook en haal het van het vuur af zodra het merendeel van de blauwe bessen is gebarsten. Dit gebeurt na ongeveer 5 minuten. Voeg naar smaak wat stevia druppels of agave siroop toe en laat het geheel in een kom afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een taartvorm van ongeveer 24cm en doe hier bakpapier in. Meng 1 kop verse bosbessen met de eetlepel maïsmeel en zet het opzij. Doe vervolgens in een andere kom het gezeefde meel, bakpoeder. In een derde kom die je de vanille, ei, kokosolie, zure room en 1 kop van de blauwe bessensaus. Meng tot slot de ingrediënten uit alle kommen en voeg hier wat stevia druppels of agave siroop toe. Spatel alles uit door elkaar en doe er 1 kopje blauwe bessen doorheen. Bak de taart ongeveer in 30 minuten af. Tussendoor kan je met een satéprikker in de taart prikken om te zien af hij al gaar is. Als er niets aan de satéprikker blijft kleven is de taart klaar.

Voor het glazuur combineer je de Ricotta kaas met ¼ kopje bosbessensaus met wat stevia druppels of agave siroop. Meng dit goed door elkaar. Wanneer de taart klaar is haal je hem uit de vorm en laat je de cake afkoelen tot kamertemperatuur. Snij taart de horizontaal in de helft met een lang gekarteld mes. Besmeer de onderste laag met de helft van het glazuur en beetje van de bosbessen saus. Top vervolgens met de tweede cake laag. Glazuur de cake vervolgens met de slagroom en blauwe bessen.

 

cake zonder suiker

walnoten chocolade cake zonder suiker

Cake zonder suiker 5: Pure chocolade dadeltaart met walnoten

Genoeg voor 10 a 12 personen.

Ingrediënten
• 16 dadels zonder put, gehakt in kleine stukjes
• ½ kop havermeel
• ¾ kopjes maizena
• ¾ kopjes rijstmeel
• ½ kop havermeel
• 2½ theelepels bakpoeder
• 100 gram donkere chocolade in stukjes gehakt
• 1 kop kokend heet water
• 1/2 kop vetvrije melk
• 1 ei
• ½ theelepel zeezout
• ½ kopje ongezoete cacaopoeder
• ½ theelepel gemalen gember
• 2 eetlepels kokosolie
• 1 theelepel puur vanille-extract
• ¾ kop gehakte walnoten verdeeld in ½ en ¾ bekerdelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de nootjes vervolgens 8 a 10 minuten, halverwege omroeren.
Neem een taartvorm van ongeveer 24cm en doe hier bakpapier in. Pak de blender erbij en pureer hierin de dadels met het kokende water. Laat het mengsel vervolgens afkoelen. Neem een middelgrote kom en doe hierin het gezeefde meel, cacoapoeder, zout en gember. Meng het geheel goed door elkaar. Meng vervolgens in een andere kom de dadelpuree, kokosolie, vanille, eieren en Ricotta. Meng hierna beide mengels goed door mekaar. Tot slot voeg je hier de chocoladestukjes, stevia en ½ kop walnoten aan toe en meng je het geheel voorzichtig door elkaar.

Giet het mengsel in de taartvorm en druk hier de overgebleven walnoten in. Bak de taart ongeveer in 30 a 35 minuten af. Tussendoor kan je met een satéprikker in de taart prikken om te zien af hij al gaar is. Als er niets aan de satéprikker blijft kleven is de cake zonder suiker klaar.

Variatietip: wissel de walnoten om voor pecanoten.

cake zonder suiker

Cake recept zonder suiker 6: Frisse mandarijnencake

Ingrediënten

  • 3 kopjes amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 grote mandarijnen
  • 3 eieren, geklopt
  • ½ theelepel steviapoeder

Bereiding

Warm de over voor op 180 graden en beboter de taartvorm.
Schrob de mandarijnen schoon en leg ze vervolgens in een pan met water. Kook vervolgens gedurende 15. Giet de pan vervolgens leeg en vul de pan vervolgens weer met koud water. Kook het water en de mandarijnen weer 15 minuten. Doordat je de mandarijnen kookt zal de bitterheid uit de citrusschil verdwijnen. Raspt na het koken de schil van de mandarijnen.

Pel vervolgens de mandarijnen en hak ze fijn op een bord zodat het sap bewaard blijft. Gooi eventuele pitjes weg. Giet de mandarijnen stukjes vervolgens in de blender en pureer het mengsel glad. Je houdt ongeveer 1 kop mandarijnen puree over. Doe het meel, bakpoeder en stevia in en roer hier de eieren doorheen. Vervolgens vouw je de mandarijnen puree er doorheen zodat het mengsel licht en romig blijft.

Giet het beslag in de taartvorm en bak het geheel in 50 a 60 minuten af. Prik er met een satéprikker in om te zien of de cake gaar is. Nadat de cake is afgekoeld besprenkel je hem met de citrusschil.

Voor de liefhebber kan je wat poedersuiker sprenkelen op zijn/haar stukje cake.

cake zonder suiker

Cake recept zonder suiker 7: Volkoren amandelcake

Ingrediënten

  • 2 kopjes volkorenbloem
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel steviapoeder
  • 1 theelepel vanille extract of 1 vanille stokje
  • 1 mespuntje zout
  • 4 bananen, geprakt
  • 3 eetlepels amandel pasta
  • 1 ei, geklopt
  • 1 kop magere melk
  • ¼ kop amandel schaafsel

De amandelpasta kan eventueel vervangen worden door pindakaas.

Bereiding

Warm de over voor op 180 graden. Beleg vervolgens een cakevorm met bakpapier. Pak een grote kom en meng hierin de bloem, bakpoeder, stevia, zout, kaneel. Meng in een andere kom de melk, ei, banaan, vanille en amandel pasta. Men daarna de mengsels van beide kommen door elkaar tot er geen klontjes meet zitten in het beslag. Klontjes van de banaan zijn niet erg.

Doe het beslag in de cakevorm en besprenkel hem met het amandelschaafsel. Bak de cake in 35 a 40 minuten af. Prik er met een satéprikker in om te zien of de cake gaar is.

Variatietip: voeg gehakte nootjes, kokosschaafsel  of gedroogd fruit toe aan de cake.

Wil je hulp bij een meer natuurlijke suikervrije levensstijl?

Miss Natural legt je uit hoe je een suikervrij dieet goed aanpakt. En daar pluk jij de vruchten van:

cake zonder suikerVerlies nog meer gewichtcake zonder suiker
cake zonder suikerKrijg een betere weerstand en nachtrust
cake zonder suikerGeen after-dinner-dips
cake zonder suikerGezonde haren, huid en nagels
cake zonder suikerGezonde darmwerking en stoelgang

cake zonder suiker

Ervaar de extreme energie die jij kan krijgen met de cursus Natuurlijk Suikervrij van Miss Natural

Het plan staat vol met heerlijke suikervrije recepten die goed zijn voor de lijn. Zo hou je een stabiel bloedsuikerlevel en kan je toch gewoon lekker eten. Het is voor idereen geschikt en houdt rekening met mogelijke allergiën en voedingsrestricties.

En natuurlijk is er nog steeds ruimte om (gezond) te snoepen.

cake zonder suiker

 

Heb je een cake zonder suiker gebakken en was dit een succes? Of heb jij een andere suikervrije favoriet? Laat het mij weten! Bakken zonder suiker is een aanrader voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *