Frisse courgettesoep met munt

In de zomer is het heerlijk om even snel een fris soepje te eten met wat volkorenstokbrood. Courgette is een ontstekingsremmende groente die ook erg gezond is voor mensen met diabetes 2. Munt helpt goed tegen een opgeblazen gevoel. Dit courgettesoep recept kan je gemakkelijk maken met behulp van een blender of staafmixer.

Ingrediënten courgettesoep met munt voor 4 personen

  • 1 kilo courgettes groen of geelcourgette soep
  • Een bosje lente-uitjes of salade uitjes
  • Een halve citroen
  • Een bosje verse munt (8 takjes)
  • Handje kikkererwten
  • 1,5 liter groente bouillon of kippen bouillon
  • 5 volle eetlepels magere creme freche
  • 150 gram belegen 30+ kaas
  • Extra virgine olijfolie
  • Klontje boter

Bereiding courgettesoep met munt

Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de courgettes in dunne plakjes. Leg ze met een scheutje olijfolie, een klontje boter en een flinke snuf peper en zout in een grote pan op matig tot laag vuur. Rasp vervolgens de schil van ½ citroen bij en voeg de blaadjes van 2 of 3 takjes munt toe.

Roer alles goed door elkaar en laat de courgette terwijl je ongeveer om de 5 minuten roert, 40 minuten pruttelen. Houd de temperatuur goed onder controle en let op dat de boel niet aanbrandt. Als de plakjes courgette zo langzaam garen worden ze echt waanzinnig lekker – het geheim van de unieke smaak zit hem in het langzame bakken en de tijd.

Na 40 minuten heb je als het goed is een zacht, groengeel courgetteprutje. Draai het vuur hoger en voeg de bouillon en de kikkererwten toe. Breng de soep vervolgens aan de kook. Neem hem van het vuur en roer er 3 eetlepels creme freche, de geraspte kaas en het sap van de geraspte halve citroen bij. Voeg de rest van de muntblaadjes toe, maar doe er ook een paar in een kopje koud water voor de garnering.

Giet de soep voorzichtig in een blender of keukenmachine (zo nodig in meerdere porties) en pureer hem tot hij glad is. Je kan de soep natuurlijk ook pureren met een staafmixer. Proef een hapje, voeg eventueel nog wat peper en zout, munt en citroensap toe. Wanneer je de soep te dik vind kan je hem verdunnen met een half kopje water.

Als je wilt kun je de soep voorzichtig opwarmen, maar laat hem in geen geval meer aan de kook komen, dat vindt de kaas niet fijn. Als je de soep koud serveert kun je bijna niet zonder een scheutje water omdat de kaas stolt als hij afkoelt. Schep de kommen vol, maak de resterende zure room aan met een scheutje water tot hij goed schenkbaar is en schenk een scheutje in elke kom. Garneer de porties met de apart gehouden muntblaadjes en sprenkel er aan tafel een drupje extra vergine olijfolie over.

Variatietip:

In plaats van de courgette soep met munt te maken kan je er ook voor kiezen om hem te garneren met gerookte zalm snippers.

 

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten die goed zijn voor de lijn?

Bekijk dan eens de Afslank Receptenbijbel

Ja, ik wil meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *