Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij minder koolhydraten gegeten worden als de gemiddelde mens tegenwoordig doet. Tegenwoordig eten we namelijk erg veel koolhydraten, vroeger, in de tijd van jagers en verzamelaars aten we een stuk minder koolhydraten. Koolhydraten waren in die periode namelijk een stuk moeilijker verkrijgbaar.

Tegenwoordig kunnen we namelijk met onze auto naar de supermarkt rijden om alles te kopen wat we nodig hebben. De jagers en verzamelaars moesten honderden jaren geleden de hele dag zoeken en jagen om wat te kunnen eten. Hierdoor aten ze een stuk minder als dat wij nu doen, maar ze verbruikten ook een stuk meer energie door heel de dag bezig te zijn met eten zoeken. Wij krijgen daarentegen en stuk minder beweging, doordat we vaak met de auto gaan, een kantoorbaan hebben en niet veel sporten. Dit is een hele andere levensstijl dan onze voorouders honderden jaren geleden hadden. Eigenlijk zouden we een stuk minder moeten eten als we ook minder bewegen, maar veel mensen doen dit niet. Hierdoor ontstaat er steeds meer overgewicht bij mensen.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je minder koolhydraten en ander soort koolhydraten waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Daarnaast eet je ook meer onbewerkte voedingsmiddelen die een stuk gezonder zijn dan de bewerkte producten die veel snelle koolhydraten bevatten. Ondanks dat koolhydraten een belangrijke bron van energie zijn, zijn niet alle koolhydraten even gezond. Je hebt namelijk snelle en trage koolhydraten.

Snelle koolhydraten vind je in bewerkte producten zoals witte rijst, pasta, suiker, snoep, junkfood en frisdrank, maar ook in fruit.

Trage koolhydraten vind je in voedingsmiddelen zoals havermout, volkoren pasta, andere volkoren producten, zilvervlies rijst, quinoa en bonen.

Producten met snelle koolhydraten bevatten vaak weinig andere voedingsstoffen, waardoor je veel ‘lege calorieën’ binnenkrijgt. Hiermee bedoelen we dat je veel calorieën binnenkrijgt uit te koolhydraten, maar weinig andere voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Onbewerkte producten met trage koolhydraten bevatten daarentegen vaak wel veel andere voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Hierdoor is het een gezondere keus.

Wat eet je tijdens een koolhydraatarm dieet?

Het koolhydraatarm dieet schrapt niet alle koolhydraten, maar vooral de snelle koolhydraten. Trage koolhydraten worden wel gegeten, maar worden deels vervangen door extra eiwtten en vetten. Daarnaast een je veel gezonde verse producten zoals groente, maar ook wat fruit. Toch eten ze maximaal 2 stuks fruit per dag. Dit omdat fruit ook veel snelle koolhydraten bevat, maar doordat het zoveel andere gezonde voedingsstoffen bevat is fruit een gezonde keus. Toch is het niet gezond als je te veel fruit eet, door de vele suikers (snelle koolhydraten). Wanneer je wilt zien wat voor heerlijke gerechten je kunt eten, kijk dan eens op koolhydraatarmdieet.nl daar vind je vele koolhydraatarme recepten die eenvoudig te bereiden zijn.

Wat is het verschil tussen snelle en trage koolhydraten?

Alle koolhydraten komen uiteindelijk in je bloed terecht als glucose. Toch is de manier hoe verschillend. Snelle koolhydraten worden zoals de naam al doet vermoeden, snel door het lichaam afgebroken en omgezet tot glucose. Hierdoor krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel en heb je direct een hoop energie om te gebruiken. Glucose is namelijk energie voor het lichaam, zoals brandstof voor een auto. Wanneer niet al die energie wordt gebruikt, worden de reserves opgeslagen in de vorm van vetweefsel. Zodat het op een ander moment nog eens kan worden gebruikt. Wanneer je te veel vetweefsel hebt word je dik. Om die reden kun je beter trage koolhdraten eten.

Trage koolhydraten worden namelijk moeilijker afgebroken door het lichaam. Het duurt een stuk langer voordat ze zijn afgebroken en worden opgezet tot glucose. Hierdoor komt de energie ook geleidelijk vrij en kun je langer met die energie doen. Hierdoor heb je minder kans dat het wordt opgeslagen in de vorm van vet.

 

koolhydraatarm

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *