Koolhydraatarme lasagne met champignons en broccoli

In de traditionele lasagne zitten vaak veel koolhydraten doordat ze met witte lasagnebladen en dikmakende saus gemaakt worden. Maar dit kan natuurlijk ook anders en met een stuk minder calorieën. Vervang de lasagnebladen simpelweg door plakken courgette. Zo heb je gelijk extra veel groente in jouw avondmaaltijd. In 25 minuten heb je deze heerlijke vernieuwde lasagne op tafel.

In dit recept wordt de maizena uit de saus vervangen door arrowroot. Arrowroot (pijlwortel) is een bindmiddel dat gewonnen wordt uit tropische planten. Arrowroot is neutraal en bindt sauzen al voordat ze echt koken. 1-1½ theelepel vervangt ongeveer een eetlepel bloem of maïzena.

  • 1 broccoli in roosjes gesneden
  • 1 courgette in plakjes gesneden
  • 500 ml bouillon (groente of champignon)
  • ui(en)
  • scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1- 1½ theelepel arrowroot
  • 2 eetlepel mosterd
  • 100 ml crème fraîche light
  • 100 gram 30+ geraspte kaas
  • 250 gram kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel ketchup

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 3 minuten in de bouillon. Schep de broccoli uit de bouillon en spoel koud af onder de kraan. Laat de roosjes even uitlekken voordat je er vervolgens plakjes van ongeveer ½ cm dik van snijdt. Bewaar de bouillon.

Snipper de ui en de knoflook en fruit deze in wat olijfolie glazig. Voeg ongeveer 200-250 ml van de bouillon toe. Roer de mosterd, crème fraîche en de helft van de kaas erdoor. Verwarm het geheel en voeg arrowroot toe tot een mooi gebonden saus ontstaat. Meng de helft van de saus door de broccoli.

Snijd de champignons in plakjes en bak ze, al omscheppend, in een droge pan op hoog vuur tot ze beginnen te garen. Voeg een beetje olijfolie toe en haal de pan van het vuur hittebron. Roer hier vervolgens de tijm, tomatenpuree en ketchup toe breng zo nodig op smaak met peper en zout.

Snijd de courgette in ultradunne plakken ca. 3 mm. Dit lukt het best met een goede dunschiller of een fijne kaasschaaf. Maak laagjes in een ingevette ovenschaal: broccoli, plakjes -rauwe- courgette, champignonmengsel, laagje geraspte kaas. Herhaal dit proces en dek de bovenste laag af met de overgebleven mosterdsaus.

Bak de koolhydraatarme lasagne 25 minuten in de oven of tot het gaar is en goudbruin kleurt. Eet smakelijk!

Op zoek naar meer gezonde recepten?

Koolhydraatarme lasagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *