Pangafilet – wordt hiermee gerommeld?

pangafilet keruingsdienst van waarde

Pangafilet komt van de pangasius vis af. Een vette vis die dus bij een gezond eetpatroon zou moeten horen. Het is immers aangeraden om twee keer in de week vette vis eten en met vette vis wordt natuurlijk niet gefrituurde vis bedoeld. Vette vis zoals pangafilet en tilapiafilet zit vol met omega-3 vetzuren die ontstekingsremmend werken. Menig consument denkt dan een goede keuze te maken met pangafilet. Goedkoop en lekker. Beide waar, maar een pangafilet zou eigenlijk niet zo’n onschuldig stukje vis zijn. In dit artikel bespreek ik alle geruchten rondom de pangasius. 

Gezegd wordt dat de pangasius  veelal in Vietnam wordt  gekweekt bij de Mekong-rivierdelta. Dit betreft een vervuilde rivier waar de pangasius in wordt gekweekt. Het risico dat je als consument dus zou lopen is dat de vis verontreinigd wordt en dit dus ook in jouw lekkere pangafilet terecht komt. De Keuringsdienst van Waarde heeft onderzocht waarom er water aan de pangafilet wordt toegevoegd en hoe hiermee wordt gefraudeerd.

Wat is pangafilet?

Van de pangasius vis wordt er pangasiusfilet gemaakt die wij in onze supermarkten treffen. De pangasius behoort tot de familie van de reuzenmeervallen. Bij de kwekerijen laten ze de pangasius meestal zo’n 65 centimeter groot worden voordat hij tot een pangafiletje wordt verwerkt. Maar in de vrije natuur kan deze vis tot wel 3 meter groot worden.

pangafilet kwekerijHet merendeel van de pangafilet komt uit de Mekong-rivierdelta, ongeveer 90%. De vissen worden gekweekt in grote vijvers of zijtakken van de rivier. Over de Mekong rivier wordt gezegd dat het een van de meest vervuilde rivieren van Vietnam is. Dit zou dus betekenen dat al die vervuiling ook in de vis terecht moet komen. Ook zijn er milieuorganisaties die beweren dat de vis vol antibiotica en hormonen zit en wordt besproeid met de kwalijkste bestrijdingsmiddelen. Om de horror verhalen compleet te maken las ik zelfs dat Panga’s zouden worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen om ze sneller en meer eieren te leggen.

Gelukkig hebben we in Nederland strenge eisen gesteld aan de vis die in de supermarkt ligt door middel van het ASC keurmerk. Hierdoor is het gelukkig niet meer zo dat wij zwaar vervuilde vis op ons bordje krijgen.

Tilapiafilet

Tilapia is een vis die oorspronkelijk uit Afrika komt, maar wordt nu vooral gekweekt Zuid-China, Indonesië en Bangladesh. Het probleem in deze vis zit in het feit dat alleen mannetjes bruikbaar zijn voor verkoop en daarom worden jonge vrouwtjes door middel van een hoop hormonen (o.a. testosteron) omgetoverd tot mannetjes. En die hormonen zouden dus in de tilapiafilet achterblijven.

ASC Keurmerk pangasiusfilet en tilapiafilet

Alle pangafilets in Nederland hebben het ASC-keurmerk. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis zoals  onder andere de pangasius en de tilapia.  Dit keurmerk heeft regels voor  minder antibioticagebruik en  duurzamer visvoer. Ook staat het ASC keurmerk ervoor dat er goede arbeidsomstandigheden zijn en dat de viskweker met respect omgaat met zijn omgeving en de gemeenschap. Daarnaast zorgt het ervoor dat er geen residuen van medicijnen in de vissen worden aangetroffen als ze klaar voor de verkoop zijn.

In Vietnam zijn er tegenwoordig ook veel ASC-gecertificeerde kwekerijen te vinden. Bij de pangasius kwekerijen wordt het water uit de rivier eerst gefilterd voordat het de kweekvijvers in komt. Het ASC keurmerk stelt een groot aantal eisen aan de visteelt die duidelijk naar de eindgebruiker worden gecommuniceerd. Het ASC keurmerk dicteert dat de kwekers zeer regelmatig samples uit de vijver moeten testen op o.a.: zuurgraad, zuurstof- en ammoniak gehalte. Afvalwater wordt vak opgevangen in zogenaamde sediment vijvers. Dit zijn vijvers naast de kweekvijvers waar op een natuurlijke manier waterplanten het vuil uit het water filteren. De Universiteit van Wageningen heeft in 2014 onderzoek gedaan naar de toxische waarden van de pangasius uit deze kwekerijen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er geen gevaarlijke haltes van een slechte stof in de pangasius zijn gevonden.

 

En de Keuringdienst van Waarde dan?

pangafilet keruingsdienst van waardeDe Keuringsdienst van waarde doet onderzoek naar producten uit de supermarkt waar nog wel eens mee gesjoemeld lijkt te worden. Zo hebben zij ook een aflevering gemaakt over pangafilet.

Helaas worden we inderdaad genept met de pangafiletjes die in de supermarkt liggen. De Aziatische fabrikanten voegen namelijk water toe aan de pangasiusfilet. In de aflevering zie je hoe de filetjes in een soort grote wasmachine worden gedaan die de een poosje ronddraait. Hierdoor wordt er extra water aan de vis toegevoegd, gemiddeld bestaat de vis dan uit 30% water. Zo kan de producent dus flink wat meer vragen voor de vis.

Wordt er dan met alle vis gesjoemeld? De Keuringsdienst van Waarde had bij hun onderzoek 15 verschillende pangafilets laten testen. In zeven gevallen werd er meer water aangetroffen dan op de verpakking stond vermeld. Dat betekend dus dat in 47% er meer water in zit dan vermeld.

Blijkbaar zijn sommige fabrikanten niet vies van een beetje water bij de vis. Maar mag dat wel? Ongemerkt water bij de zeedieren stoppen? Het mag wel, maar dan moet het wel op het etiket vermeld worden. Sinds december 2014 moet het percentage vis op de verpakking staan. Daarbij moet vermeld worden dat het een product is met toegevoegd water, zodat consumenten weten wat ze kopen.

Pangasiusfilet uit het vriesvak

Wanneer je pangasius uit het vriesvak koopt, dan is er naast toegevoegd water in het visvlees, ook een glaceerlaag aanwezig. Deze laag is bedoeld om de vis te beschermen tegen uitdroging. Bij deze pangafilets is er dus gekeken naar de glaceerlaag, maar ook naar hoeveel water er volgens de verpakking gebruikt is voor glazing. Ook hier staan er weer een aantal flinke uitschieters tussen. De genoemde percentages zijn ten opzichte van het totaalgewicht van de pagasiusfilets.

pangafilet van de versafdeling

 

Pangasiusfilet uit het versvak

De pangasius van de versafdeling is vis die ontdooid is. Deze pangasiusfilet vaak uit Vietnam, vanwege reistijd moet de vis om goed te blijven wel ingevroren worden. Eenmaal in Nederland wordt de vis door de versafdeling ontdooid. Bij het onderzoek van de Keuringsdienst van waarde op de versafdelingen zat zelfs pangasius die bijna voor helft uit water bestonden.

pangafilet uit het vriesvak

 

Koken met pangafilet en tilapiafilet

De bevroren vis die je in de Nederlandse supermarkten kan kopen is dus veilig om te consumeren. Let wel goed op het percentage toegevoegd water, waar daar worden we helaas wel mee genept. Vis is natuurlijk een geweldige bron van vetten en eiwitten, maar wist je dat er ook veel magnesium in zit?

Je kan de vis wokken, in de oven doen of nog gezonder: stomen.
Lekkere recepten voor pangafilet, tilapiafilet en andere soorten vis vind je in de Afslank Receptenbijbel

 

 

 

Meepraten over pangafilet en tilapiafilet? Lat dan hieronder een bericht achter.

One Response to Pangafilet – wordt hiermee gerommeld?

  1. Illona van der Zee schreef:

    Extra water die aan de vis wordt toegevoegd… vandaar dat ik vaak zo weinig vis over hou bij het bakken ;(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *