Spaghetti bolognese met linzen en champignon

Spaghetti hoeft helemaal niet zo’n dikmakend gerecht te zijn. Het enige wat je moet doen is de geraspte kaas of parmezaan achterwege laten. En als je minder vlees wilt eten dan kan je een deel vervangen door leinzen. Deze peulvruchten zitten boordevol eiwitten en zijn dus super gezond.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram mager gehaktspaghetti bolognese met linzen
  • 1 groot blik puy linzen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 grote uit, fijngesneden
  • 2 wortels, in kleine plakjes gehakt
  • 1 doosje champignons, in plakjes gesneden
  • 1 eetllepel geroosterde pijnboompitten
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel basilicum
  • 1/4 theelepel chilli flakes
  • peper
  • zout
  • scheutje olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik blokjes tomaat in saus
  • 300 gram spaghetti (normaal, volkoren of gluten vrij)
  • plukje platte peterselie ter garnering

Bereiding
Pulseer knoflook, ui, wortel en champignons in de keukenmachine tot ze fijngehakt zijn. Verhit olie in grote koekenpan op medium hitte.
Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook met een snufje zout er in.

Doe de gehakte groenten, oregano, rode pepervlokken en 1/4 theelepel elk zout en peper in de koekenpan en fruit het geheel zo’n 4 a 5 minuten aan.
Voeg daarna het rundvlees toe en bak het geheel rul in de pan gedurende zo’n 10 a 12 minuten. Blijf het geheel goed doorroerne met een houten lepel of spatel.

Terwijl het gehakt bak doe je de spaghetti in het kokende water. Kijk op de verpakking hoeveel minuten jouw spaghetti moet koken.

Vervolgens roer je de tomatenpuree door het gehaktmensel gedurence 1 minuut. Voeg tomaten (en hun sappen) toe en plet ze met de lepel terwijl je ze aan de koekenpan toevoegt.
Voeg de linzen en een klein kopje water en 1/4 theelepel zout en peper toe. Laat het geheel nog even sudderen.

(Het is natuurlijk ook mogelijk om verse linzen te gebruiken, in plaats van linzen uit blik. In dat geval voeg je 2 kopjes water aan de saus toe en laat je de linzen zo’n 15 tot 20 minuten pruttelen op middelhoof vuur).

Tot slot giet je de pasta af en roer je de saus er doorheen.  Top met pijnboompitten en peterselie voor een lekkere bite.

Eet smakelijk!

 

Op zoek naar meer gezonde recepten voor het diner?

Koolhydraatarme lasagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *