Zoete aardappel gnocchi met boerenkool

gnocchi van zoete aardappel.

In de winter is het weer tijd om lekker gezond veel boerenkool te eten. Maar als je wilt afvallen kan je de rookworst natuurlijk beter laten staan. Gelukkig combineert deze groente zich gemakkelijk bij aardappelgerechten. Bijvoorbeeld bij zelfgemaakte gnocchi, waarbij we in dit recept zoete aardappel gebruiken ter variatie.

Ingrediënten:

  • 400 gram zoete aardappelgnocchi van zoete aardappel.
  • 120 gram tofu
  • 175 gram meel
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 3 uien, fijngesneden
  • 400 gram gesnipperde boerenkool
  • 50 gram krenten
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel geraspt citroenschil
  • het spa van een geperste citroen
  • peper en zout

 

 

Bereiding gnocchi
1. Voor de gnocchi, verwarm je de oven voor op 180 graden. Prik de hele zoete aardappel (met schil) met een vork en bak tot ze zacht zijn gedurende 30 minuten in de oven. Koel de aardappels volledig voordat je de gnocchi maakt.

2. Schil de zoete aardappel en pureer deze in een keukenmachine met de tofu tot een gladde massa. Schep het mengsel in een kom en roer de bloem en een halve theelepel zout erdoor. Zodra het deeg bij elkaar komt, zet je het op een goed bebloemd oppervlak en breng je het samen. Het is mogelijk dat je wat meer meel moet toevoegen om de juiste consistentie te bereiken. Het deeg moet bij elkaar blijven en niet aan jouw goed bebloemde handen blijven plakken. Verdeel het deeg in stukken en rol het uit in een touw van ongeveer 2,5 cm in diameter. Snijd de gnocchi in stukken van 2 a 3 centimeter en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Laat de gnocchi 15 minuten afkoelen.

3. Om de gnocchi te bereiden breng je een grote pot gezout water aan de kook. Voeg de gnocchi toe en kook 2 tot 3 minuten, tot ze naar de top van het water komen drijven. Goed laten uitlekken wanneer je ze uit de pan haalt. De gnocchi kunnen eventueel gekoeld worden bewaard om de volgende dag gebruikt te worden.

Bereiding saus
1. Voeg voor de saus de olie toe aan een grote hapjespan met zware bodem op middelhoog vuur en voeg de uien en tijm toe. Roer de uien regelmatig, kook gedurende 25 minuten op matig vuur (of zet het vuur lager als het te snel bruin begint te worden) tot ze zacht zijn en een rijke bruine kleur hebben. Als de karamelisatie te veel aan de bodem van de pan blijft kleven, kan je een scheut witte wijn, balsamicoazijn of zelfs water toevoegen om die smakelijke stukjes te verzachten en los te krijgen.

2. Voeg de fijngesneden boerenkool deze toe aan de gekarameliseerde uien samen met ongeveer 1/2 kopje water en laat de boerenkool verwelken. Roer de krenten, citroenschil en citroensap erdoor en breng op smaak.

Serveer de gnocchi’s uit een verwarmde pan inclusief de saus. Eet smakelijk!

 

Op zoek naar meer gezonde recepten?

Koolhydraatarme lasagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *