Aambeien behandeling? Zo kom je gemakkelijk van jouw aambeien af

Wanneer je last hebt van aambeien dan is dit erg vervelend. Bekende klachten zijn pijn of jeuk bij het zitten, pijn bij het opstaan, pijn of branderig gevoel bij lopen en pijn bij de ontlasting. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk een aambeien behandeling vinden om je van deze klachten af te helpen. In dit artikel bespreek ik wat aambeien zijn, wat voor verschillende aambeien behandelingen er zijn en hoe je jouw eet- en stoelgang-gewoonten kan aanpassen.

Wat zijn aambeien?aambeien behandeling_ uitwendige aambei

Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd en zijn het gevolg van opgezwollen en uitgezakte zwellichamen in de endeldarm. Deze zwellichamen bevinden zich vlak boven de anus en zijn sponsachtige netwerken van bloedvaatjes. Ze zorgen ervoor dat de anus zich goed kan afsluiten en er geen ontlasting uit de anus lekt. Wanneer er ontlasting passeert, zakt dit slijmvlies iets naar beneden. Het onderliggende spierweefsel en elastisch bindweefsel trekken het anale slijmvlies daarna weer op zijn plek.

Het slijmvlies met de zwellichamen kan door teveel druk te ver naar beneden zakken waardoor er inwendige aambeien ontstaan. Het weefsel en de bloedvaten die uitzetten bevinden zich net boven de sluitspier van de anus waardoor je de aambei niet zelf kunt zien zitten. Wanneer deze zwellichamen zo opgezwollen zijn dat ze naar buiten komen, spreken we over uitwendige aambeien. In dit geval voel je een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Deze kunnen vollopen met bloed en pijn of jeuk als gevolg hebben. Het is ook mogelijk dat aambeien gaan bloeden bij de stoelgang. In dit geval kan je helderrood bloed aantreffen bij de ontlasting. Daarnaast kunnen ze ook spontaan gaan bloeden.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien (hemorroïden) ontstaan meestal door stuwing bij een moeilijke stoelgang, wanneer je hard moet persen of wanneer de ontlasting erg hard is. Wanneer het anale slijmvlies opzwelt en uitzakt kunnen er aambeien ontstaan. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gezonde stoelgang zodat je het terugkeren van aambeien kan voorkomen. Een goede stoelgang krijg je onder andere door:

aambeien behandeling vinkje    Vezelrijk te eten (veel volkoren producten, groente en fruit)
aambeien behandeling vinkje    Tarwekiemolie of lijnzaadolie toe te voegen aan de yoghurt of salade
aambeien behandeling vinkje    Veel water te drinken – minimaal 1.5 tot 2 liter per dag
aambeien behandeling vinkje    Voldoende beweging – minimaal 30 minuten per dag
aambeien behandeling vinkje    Meteen naar de wc te gaan zodra je aandrang voelt zodat de ontlasting niet uithardt
aambeien behandeling vinkje    Te zorgen voor goede hygiëne door de anus na de ontlasting te wassen met lauw water

De helft van alle Nederlanders heeft wel eens, of zelfs heel vaak, last van aambeien. Aambeien komen vaker voor bij mensen op middelbare leeftijd met een piek tussen de 45 en 65 jaar. Verder komen aambeien vooral voor bij zwangere vrouwen, mensen met overgewicht en mensen die last hebben van verstopping.

Wanneer mensen ouder worden kan het spierweefsel en bindweefsel bij de anus minder elastisch worden. Hierdoor stijgt het risico om aambeien te krijgen. Zwangere vrouwen hebben vaak last van aambeien door een verhoogde druk in de buik en de veranderde hormoonhuishouding. Deze klachten verdwijnen in de meeste gevallen na de bevalling. Mensen met overwicht kunnen door de extra kilo’s extra druk hebben staan op de anus. Dit in combinatie met niet voldoende lichaamsbeweging kan zorgen voor aambeien.  Daarnaast kan veel zitten de druk op de anus verhogen. Als je een zittend beroep hebt is het van belang vaak te gaan staan om de druk op de anus te verminderen.

Tot slot kunnen mensen last hebben van verstopping (obstipatie) waardoor ze harder gaan persen wanneer ze op de wc zitten. Hierdoor komt er extra druk op de zwellichamen te staan met aambeien tot gevolg. Het is dus belangrijk niet te lang hard te persen wanneer je op de wc zit, maar alleen zachtjes te drukken wanneer je aandrang voelt.

Welke aambeien behandeling kan ik kiezen?

Aambeien zijn gelukkig goed te behandelen en hoeven daarna ook niet meer terug te komen. Sommigen mensen willen de aambeien terugduwen, dat kan bij uitpuilende aambeien soms wel en het kan de pijn ook verlichten. Maar het zorgt er natuurlijk niet voor dat de aambeien genezen. Hieronder staan de verschillende aambeien behandelingen uitgelegd:

Aambeien behandeling 1 – Betere toilethoudingaambeien hurkend ontlasten

Zoals ik eerder al noemde komen aambeien vaak door problemen met de stoelgang en te hard persen op het toilet. We zitten vaak verkeerd op het toilet omdat de gewone zithouding van ca 90 graden eigenlijk erg onnatuurlijk is voor ons mensen. Ons lichaam is gemaakt om gehurkt te ontlasten. Alleen door de juiste gehurkte houding in een hoek van 35 graden, kunnen we onze darmen volledig en totaal ontspannen. Hierdoor kunnen we veel gemakkelijk onze darmen legen en beschermen we ze met onnodige druk. Met een toiletkruk, ook wel bekend als “squatty potty”, kom je in de juiste houding te zitten. De kruk is medisch en ergonomisch ontworpen, heeft een hoogte van 21 cm en past om een normaal rond toilet.

Bij irritatie of jeuk rond de anus kan je ook beter geen ruw wc-papier gebruiken, maar een nat doekje om de anus goed mee droog te vegen. Gebruik geen vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit. Dit kan de aambei alleen maar meer irriteren.

Aambeien behandeling 2 – Aambeienzalf

Je kan zelf bij de drogist en de apotheek verschillende crèmes, gels, sprays en zetpillen verkrijgen zonder dat je daar een recept voor nodig hebt. Deze kunnen helpen de klachten te verzachten. Producten die zink bevatten werken pijnstillend en zorgen ervoor dat je minder jeuk voelt. Ze zorgen er ook voor dat de aambei een beetje verschrompeld. Smeersels met lidocaïne verdoven plaatselijk en maken zo de stoelgang minder pijnlijk. Deze smeersels mag je alleen voor een korte tijd gebruiken (5-7 dagen). Tot slot kan jouw huisarts hydrocortison crème of corticosteroïde crème voorschrijven, wat bij aambeien ontstekingsremmend en verzachtend werkt.

Zwangere vrouwen wordt vaak een Curanol aambeien behandeling aangeraden voor hun klachten. Deze bestaan uit een zalf om op de anus te smeren en pillen die je gewoon met een glaasje water kan innemen.

 

Aambeien behandeling 3 – Afbinden met een rubberbandligatie 

Blijven de klachten aanhouden dan kan je ervoor kiezen om op de polikliniek van het ziekenhuis een rubberbandligatie te nemen. Hiervoor moet je eerst van de huisarts een doorverwijzing krijgen. Met een rubberbandligatie wordt een heel klein elastiekje rondom de aambei geplaatst aan de binnenzijde van de anus. De arts bekijkt via een buisje (protoscoop) het laatste deel van de darm en brengt een bandje aan boven het slijmvlies van de aambei. Dat elastiekje zorgt ervoor dat de aambei niet meer naar beneden kan zakken en dus geen klachten meer kan geven.  Een verdoving is bij deze behandeling niet nodig omdat het aambeiweefsel zelf gevoelloos is.

Het slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en het wondje geneest met een klein litteken. Het bandje raak je via de ontlasting gewoon weer kwijt. Helaas kan je ook na de ingreep tijdelijk klachten hebben van bloedverlies uit de anus, pijn in de anus of moeite met plassen.

Aambeien behandeling 4 – dichtschroeien of operatief verwijderen

Als bovenstaande behandelingen niet werken dan is het tot slot nog mogelijk dat een arts met behulp van infrarood licht de bloedvaatjes naar de aambei dichtschroeit. Doordat er geen bloedtoevoer meet is zal de aambei afsterven.

Wanneer er sprake is van zeer grote aambeien of wanneer de aambei steeds weer terugkomt, is het mogelijk dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen en de aambei opratief verwijdert wordt. Bij deze aambei behandeling ga je onder narcose zodat je van de procedure niets voelt. Helaas kan je na de behandeling nog wel een aantal dagen flinke pijn hebben doordat de wond moet genezen.

Een minder pijnlijke opeatieve manier om aambeien weg te halen is het wegnieten ervan. Hierbij wordt een rond ‘niet-pistool’ gebruikt om een stukje van het gebied boven de aambeien in het anale kanaal weg te snijden. Dit heeft een effect dat de aambeien terug in het anale kanaal getrokken worden. Tevens vermindert dit de bloedtoevoer naar de aambeien toe waardoor de aambeien krimpen.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Het is belangrijk tijdig contact op te nemen met jouw huisarts voor een aambeien behandeling in de volgende situaties:

aambeien behandeling vinkje wanneer er een uitstulping bij de anus erg gezwollen is en zeer veel pijn doet
aambeien behandeling vinkje
 wanneer er bij de ontlasting slijm of bloed zit en je twijfelt of het door aambeien komt
aambeien behandeling vinkje als je pijn of problemen met de ontlasting blijft houden ondanks dat je de adviezen wel hebt opgevolgd

Ook wanneer je een uitstulping voelt waarvan je twijfelt of het wel een aambei is, of wanneer er andere verschijnselen zijn die je zorgelijk zijn, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bloedverlies wordt namelijk niet altijd door aambeien veroorzaakt maar kan een teken zijn van een ontsteking, een poliep of een tumor in uw darmen. Het is daarom belangrijk om een arts in te schakelen om dit te onderzoeken.

Meer informatie over aambeien vind je ook bij de Maag Lever Darm Stichting.

Grappige tips van grootmoederaambeien behandeling_ advies oma

Natuurlijk zijn er ook nog tal van “huis-, tuin- en keukentips” om aambeien mee te behandelen.
Succes is niet verzekerd, maar hieronder een paar tips uitgelicht:

  • Smeer Sudocrème of Hamammelis zalf op de aambei
  • Smeer 2x per dag een papje van fijngestampte paracetamol op de aambei
  • Ga dagelijks in een badje of afwasteiltje met Biotex zitten
  • Spray een paar keer per dag neusspray op de aambeien.
  • Drink fenegriek thee voor inwendige aambeien
  • Stop wat ijsblokjes in een boterhamzakje en knoop dit goed vast. Stop het zakje voor het slapengaan tussen de billen.
  • Hetzelfde effect kan ook met een ijspakking behaald worden wanneer deze 15 a 30 minuten bij de aambei geplaatst wordt.
  • Maal wilde kastanjes fijn en stop dagelijks een mespunt in de thee. Een paar stukjes per dag opeten helpt ook.
  • Trek dagelijks het kruid toverhazelaar in warm water. Vervolgens doordrenkt je hiermee een watje die je gedurende 20 minuten tegen de aambei aanhoudt.
  • Smeer een beetje zalf met toverhazelaar. Dit zou rustgevend en ontstekingsremmend werken.

Hopelijk helpt bovenstaande informatie jou om de aambeien te voorkomen, behandelen en te genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *