Aloe vera – Goed voor de huid, het immunsysteem en het afvallen

aloe vera plant

Aloë vera – we kennen deze plant vooral van het effect dat het heeft op onze huid. Maar wist je dat de sappen uit deze plant ook ondersteuning kunnen bieden bij het afvallen?

Aloë vera is een natuurlijke ontstekingsremmer en bevordert de spijsvertering. Doordat het een positief effect heeft op de stofwisseling kan je voedsel beter kan verbranden.

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een vetplant die over medicinale eigenschappen beschikt. Als je de bladeren van de plant open trekt, vind je een gelachtige substantie. Ook zal er sap uit de bladeren druppelen. In de botanische literatuur wordt hij ook wel “silent healer” genoemd. Bestanddelen van aloë vera (Aloë Barbadensis Mill) worden vaak aan cosmeticaproducten en zonnebrand toegevoegd vanwege de kalmerende werking op de huid.

Oorspronkelijk komt aloë vera uit Afrika en van het Arabisch schiereiland. Aloe vera zijn vetplanten die behoren tot de affodilfamilie. Hoewel ze soms lijken op cactussen behoren ze dus niet totde cactusfamilie. Een van de bijnamen van de plant is ‘woestijnlelie’. De aloë vera plant slaat namelijk zelf water op, als aanpassing tegen droogte. Tevens produceert de plant gele of rode bloemen.

In Mediterrane landen groeit de plant prima buiten op zandgrond. Het wordt veel geteeld op Aruba, een eiland van de Nederlandse Antillen. Van oorsprong is het een woestijnplant.

Aloë vera wordt al vele jaren gebruikt voor zijn medicinale werking. In de Egyptische tempels zien we afbeeldingen van deze plant terug komen. In de schriften van de oude Grieken is te lezen dat artsen de plant als medicinaal middel gebruikten.

Gebruik aloë vera

Eind jaren vijftig werd ontdekt dat het sap van de bladeren gestabiliseerd kon worden om de werkzame bestanddelen houdbaar te maken. Dit gebeurde door koude persing en met behulp van natuurlijke ingrediënten. Vanaf dat moment kent aloë vera een gestage opmars als voedingssupplement. Aloë vera groeit vooral op de warmere plekken van de aarde zoals het Middellandse Zeegebied. De bladeren bevatten een soort gel en zijn soms beschikbaar in natuurvoedingswinkels.

Aloë vera wordt in verschillende vormen gebruikt:ale vera gel

aloe vera vinkjeAloë vera gel: wordt gewonnen uit het binnenste van de bladeren. De bladeren worden in de lengte doorgesneden. De gel wordt opgevangen en vermalen totdat er een heldere substantie ontstaat. De gel kan prima gegeten worden en smaakt lekker zoet. Naast de zoete smaak is deze gel ook heel erg gezond.

aloe vera vinkjeAloë vera sap: wordt gemaakt van de bladeren waaruit de gel al is gewonnen. Het overgebleven deel van de bladeren wordt fijngemalen, waarna het sap eruit wordt geperst. Het vruchtvlees wordt in diverse drankjes als verfrissende toevoeging gebruikt. Je kan aloë vera ook als puur koudgeperst sap verkrijgen. Doordat het sap erg hydraterend is en veel phytonutriënten bevatten is het ook erg goed voor de lever.

Wat zijn phytonutriënten precies? Dat zijn de kleine stoffen in planten (geen vitaminen of mineralen) die verantwoordelijk zijn voor de kleur, geur en smaak van een plant. Denk hierbij aan stoffen zoals resveratrol (uit druiven) en lycopeen (uit tomaten). Veel phytonutriënten spelen een belangrijke rol in ons lichaam.

aloe vera vinkjeAloë vera latex: wordt gewonnen uit het blad, net onder de huid. Latex is een kleverige substantie.

Aloë vera wordt niet alleen gebruikt in cosmetische producten zoals huidcrèmes, lotions of badproducten. Het vruchtvlees wordt ook als verfrissing aan dranken toegevoegd.

Voedingswaarde aloë vera

Aloë vera is een voedingssupplement en is bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Aloë vera bevat mineralen, vitamines en enzymen die je gezondheid bevorderen. De belangrijkste zijn de vitamines A, C en E, en mineralen als calcium, kalium, ijzer en zink.

Daarnaast bevat aloë vera minstens 18 essentiële aminozuren, enzymen voor de spijsvertering en fytosterolen die de opname van cholesterol in de darm remmen. Deze fytosterolen zorgen ervoor dat LDL-cholesterol sneller uit je lichaam verdwijnt. Het is wetenschappelijk bewezen dat aloë vera een positief effect heeft op ons cholesterol.

Aloë vera en afvallen

De aminozuren en enzymen die in aloë vera aanwezig zijn hebben een positief effect op de spijsvertering waardoor het makkelijker is om suikers en vet af te breken. Door de enzymen in  aloë vera komt je stofwisseling makkelijker op gang en kan je dus meer vet verbranden. Het zorgt tevens voor een verminderde opname van LDL-cholesterol.

In een onderzoek naar de voordelen van aloë vera kwamen aanwijzingen naar voren dat deze plant zou kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit is natuurlijk erg belangrijk als je tussendoor geen vreetbuien wilt hebben. Uit het onderzoek bleek ook dat het mogelijk een positieve rol kunnen spelen in de vetstofwisseling.

De woestijnplant is goed voor het maagslijmvlies en werkt verzachtend. Daarom wordt het ook als medicijn gebruikt tegen gastritis, contipatie, maagzweren, darmontsteking en prikkelbaredarmsyndroom.

In speciaalzaken, drogisterijen en natuurwinkels kom je aloë vera tegen in capsules, als poeder, in tandpasta en als mondwater. Hieronder staan een paar voorbeelden van  aloë vera capsules en koudgeperst sap. Zo kan je makkelijk bij een vertrouwde retailer de natuurlijke afslankcapsules kopen.

Mogelijke bijwerkingen

De meestvoorkomende bijwerking van het innemen van aloë vera is een laxerende werking. Het gebruik van aloë vera is niet aan te raden bij kinderen, zwangere vrouwen, als je nierproblemen hebt, als je aambeien hebt of als je net een operatie hebt ondergaan . Mocht je twijfel hebben over het gebruik van aloë vera in combinatie met medicijngebruik of jouw gezondheid, raadpleeg dan je huisarts.

 

Goed voor de huid

Iedereen wilt een zo mooi mogelijke huid hebben. Roken, het drinken van alcohol en het eten van verkeerd voedsel laten hun sporen na in je gezicht. Onderschat ook niet de invloed van de zon. Natuurlijk kan je een fijne dagcrème gebruiken of een lekker gezichtsmasker zoals black mask nemen om ervoor te zorgen dat de huid fris blijft, maar aloë vera blijft een goedkope variant.

Aloë vera is rijk aan antioxidanten en andere stoffen die het genezingsproces van de huid versnellen en rimpels helpen voorkomen. Het sap van de aloë vera plant kalmeert de geïrriteerde huid en helpt tegen zonnebrand, blaren en eczeem. Als je een eerstegraads brandwond hebt, kun je een stukje aloë vera afsnijden en dit op de verbrande plek leggen. Het verkoelt de huid onmiddellijk. Ideaal als je te lang in de zon hebt gelegen of als je je aan bijvoorbeeld het fornuis hebt gebrand.

In een wetenschappelijke studie in 2009 gebruikten dertig vrouwen van 45 jaar en ouder een crème op basis van aloë vera gel. Na 90 dagen was de elasticiteit van de huid aanzienlijk toegenomen. Verschillende stoffen in de plant zijn verantwoordelijk voor het effect van aloë vera gel.

Conclusie en tips

Aloë vera heeft een stimulerend effect op je spijsvertering en stofwisseling. Daarom kun je het als ondersteunend middel gebruiken om gezond af te vallen of om op gewicht te blijven.Daarnaast heeft aloë vera een ontstekingsremmende en kalmerende werking, bevordert het de elasticiteit van de huid en bevat het vele vitamines en mineralen. Het zijn allemaal goede redenen om aloë vera te gebruiken.

Een slank en gezond lichaam begint bij gezonde voeding. Als je ervan verzekerd wilt zijn dat je alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt is het belangrijk om gevarieerd te eten en ook zelf te koken.  Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je voldoende beweegt. Iedere dag minimaal 30 minuten. maar als je echt wilt afvallen zal je meer moeten bewegen.

 

Heb je vragen over aloë vera? Over wil je jouw ervaringen delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

One Response to Aloe vera – Goed voor de huid, het immunsysteem en het afvallen

  1. Esmee schreef:

    Ik dacht altijd dat aloe vera alleen maar goed was voor de huid. Je ziet het vaak in commercials dat ze het toevoegen aan verschillende cremes. Ik vind het toch een gek idee om dit opeens als capsule te slikken of als sap te gaan drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *