Curcuma longa – afvallen met kurkuma

curcurma longa

Curcuma longa? Het wortelextract van de geelwortel (curcuma longa) wordt ook wel curcumine genoemd. Kurkuma staat al eeuwen bekend als specerij dat  goed is voor de gezondheid. Kurkuma capsules hebben een vetverbrandende werking, wat ideaal is als je wilt afvallen.

Wat is curcuma longa?

Kurkuma, oftewel geelwortel, komt oorspronkelijk uit India. Het is de wortel van een groene plant, curcuma longa. Deze geelwortel lijkt qua vorm een beetje op gember, alleen dan iets kleiner en iets meer oranje-bruin.

Kurkuma staat echter ook bekend als koenjit, tumeric en E100 (geen slecht E-nummer dus). Het is relatief goedkoop en je kan het gewoon over je eten strooien om een maaltijd van extra smaak te voorzien!Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken (met name in curry) en smaakt mild bitter. Kurkuma is een vast bestanddeel van kerriepoeder, en geeft deze zijn smaak en gele kleur.

 

curcuma longa

7 redenen om Curcumine te gebruiken

Kurkuma is zo gezond door het stofje curcumine. Vooral in combinatie met vers gemalen zwarte peper en fenegriek heeft curcumine een waslijst aan gezondheidsvoordelen.

curcurma longa vinkje Curcumine helpt bij afvallen

Curcumine remt de groei van vetcellen, houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en het vermindert insuline-resistentie. Ook gaat het de vorming van nieuwe vetcellen tegen. Hierdoor is curcumine een goede hulp bij het afvallen en het helpt diabetes 2 te verminderen. Geelwortel voorkomt dat de koolhydraten uit je voeding worden opgeslagen als vet, en voorkomt het dus dat jij aankomt.

Kurkuma maakt het je lichaam makkelijker om voedsel te verteren. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen kan kurkuma je helpen. In Duitsland wordt kurkuma al toegepast als natuurlijk middel om verteringsproblemen te genezen en de vetverbranding te bevorderen. En als je een gezonde spijsvertering hebt is het gemakkelijker om af te vallen. Bovendien is kurkuma een beetje pittig, waardoor je stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrand je meer calorieën zonder dat je daar meer voor hoeft te doen.

curcurma longa vinkje Het werkt ontstekingsremmend

Ayurvedische artsen in Azië gebruikten kurkuma al 4500 jaar geleden als medicijn. Zij noemden het een heilig kruid vanwege de genezende werking bij ontstekingen. Nog steeds vinden artsen bewijs van dezes ontstekingsremmende werking. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat de ontstekingsremmende werking van Curcumine vergelijkbaar is als die van sommige geneesmiddelen.

Ook voor mensen met overgewicht is dit belangrijk, omdat overgewicht samengaat met chronische ontstekingen in organen en bloedvaten. Uit onderzoek gepubliceerd in het Clinical Nutrition Journal blijkt dat de bloedwaarden van mensen met het metabool syndroom sterk verbeterden als ze elke dag een theelepel geelwortelpoeder namen. Ook helpt curcumine tegen de ziekte van crohn, colitis ulcerosa, reumatoïde artritis, COPD , diabetes, inflammatoire darmziekte (IBD) en multiple sclerose.

Bonus: kurkuma helpt je op deze manier ook aan een egale, ontstekingsvrije huid.

curcurma longa vinkje Curcuma longa is een ontioxidant

Vrije radicalen worden gezien als de belangrijkste oorzaak van veroudering en welvaartsziekten. Dit zijn agressieve moleculen die ongecontroleerd cellen, weefsels en organen in het lichaam kunnen aanvallen. Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Antioxidanten hebben het vermogen om vrije radicalen aan zich te binden. Daardoor kunnen ze geen schade meer aanrichten. Curcumine is (net als bijvoorbeeld vitamine C, ook een bekende antioxidant) een krachtige antioxidant die actief helpt om de explosieve toename van vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, voor ze je cellen kunnen beschadigen. Daarnaast stimuleert dit kruid het eigen antioxidant-systeem van het lichaam. Het is een natuurlijke ontgifter voor de lever, en wordt vaak aangeraden bij hepatitis. Curcurma longa heeft dus een dubbele werking tegen vrije radicalen.

curcurma longa vinkje Het houdt de hersenen gezond

Depressie en de ziekte van Alzheimer worden gekoppeld aan een verminderd niveau van het groeihormoon Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) in de hersenen. Onderzoek heeft nu aangetoond, dat Curcumine de aanmaak van BDNF stimuleert. Curcumine kan zich binden aan plak in de hersenen en zo voorkomen dat de plak zich verder verspreidt.  Hiermee speelt curcumine een belangrijke rol bij preventie en het remmen van Alzheimer, aldus onderzoekers van Duke University Medical Centre. Zij adviseren 1 keer per week een curry met geelwortel te eten.

curcurma longa vinkje Het helpt tegen reuma en botontkalking

Aangezien Curcumine over krachtige ontstekingsremmengeelwortelde eigenschappen beschikt, is het logisch dat het ook helpt bij reumatische symptomen. Verschillende studies tonen aan, dat dit inderdaad waar is. In een studie bij patiënten met reumatoïde artritis bleek Curcumine zelfs effectiever dan ontstekingsremmende medicijnen. Twee andere studies wezen uit, dat Curcumine de symptomen van artritis merkbaar verminderden. Ook bij artrose worden goede resultaten gemeld door mensen die Curcumine gebruiken. Er wordt een duidelijke vermindering van ochtendstijfheid en gewrichtszwelling geconstateerd, terwijl de aangetaste gewrichten beter bewogen kunnen worden.

Steeds meer onderzoekers kijken vanuit verschillende hoeken naar het effect van curcumine. Zo blijkt het ook botontkalking tegen te gaan. Onderzoek over de precieze werking hiervan is nog gaande Waarschijnlijk is er een connectie met de ontstekingsremmende werking.

curcurma longa vinkje Kurkuma beschermt tegen hart- en vaatziekten

Curcumine verbetert de functie van endotheel. Edotheel is een dun laagje cellen dat de binnenkant van hart en bloedvaten bekleedt. Deze cellen vervullen een belangrijke rol bij de bloedstolling, vorming van nieuwe bloedvaten, reguleren van de bloeddruk en het transport van zuurstof en voedingsstoffen. Bij een verminderde werking van endotheel komen deze functies in gevaar en neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Er zijn in meerdere wetenschappelijke studies aanwijzingen gevonden, dat curcuma longa de functie van deze belangrijke cellaag aan de binnenkant van de bloedvaten verbetert.

Uit een onderzoek onder vrouwen in de menopauze bleek dat curcumine de bloedvaten soepel houdt. Dit effect was vergelijkbaar met het effect van conditietraining. Het nemen van curcurma longa helpt dus jouw bloedvaten schoon te houden en het cholerterol te verlagen. Natuurlijk blijft het slim om daarbij lekker te blijven sporten.

curcurma longa vinkje Het heeft een anti-tumor werking

Kurkuma zou ook de kracht hebben om kankercellen te doden. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat curcumine de oneindige celdeling én de vorming van bloedvaten in de tumor remt. Daarnaast stimuleert deze stof antigroeifactoren die aanzetten tot celdood van afwijkende cellen . Wetenschappers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben ontdekt dat curcumine in staat is om kankercellen bij dieren af te breken.

En kurkuma capsules zou als medicijn kunnen bijdragen bij de behandeling van kanker, omdat het de bloedtoevoer naar tumoren afsnijdt waardoor ze niet kunnen groeien. Het gaat hier nog om experimenten waarbij grote hoeveelheden curcumine worden gebruikt in geconcentreerde vorm. Op dit terrein vindt nog veel onderzoek plaats.

 

Curcuma longa capsules

Het lijkt dus een goed idee om vaak kurkuma te gaan gebruiken. Helaas bevat het gewone kurkumapoeder dat je gebruikt om je eten te kruiden, maar 3% curcumine. Je zou er dus erg veel van moeten nemen, om te profiteren van de werking van de stoffen. Je kunt dus een hele lepel kurkuma proberen weg te slikken, maar dat zal je gezondheid niet echt vooruit helpen.

En daar komt nog bij dat je lichaam curcumine niet goed kan opnemen. De moleculen van de curcumine kunnen niet onbeschadigd door de darmwand in het bloed komen. Ook de lever werkt nog tegen, deze breekt curcumine af. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van gewone kurkuma als specerij niet voldoende is, als je het wilt toepassen om je gezondheid te verbeteren. De oplossing ligt in kurkuma als supplement.

Curcuma longa capsules worden ook wel verkocht onder de naam curcumine C3. In sommige kurkuma suplementen zit ook peper verwerkt. Wetenschappers ontdekten dat de stof piperine in peper de opname van curcumine in je lichaam 1000 keer versterkt. Dit helpt dus ook om het lichaam de werkzame stoffen beter op te laten nemen. Uit recent onderzoek blijkt dat de fenegriek de opname met wel 15,8x kan verhogen. Probeer kurkuma capsules te nemen die zowel zwarte peper als fenegriek bevatten.

Hoe kun je zien of een curcumine supplement goed is?

Als je een supplement wilt kopen, dan kun je op de volgende kenmerken letten:

curcurma longa vinkje De opneembaarheid van de curcumine wordt verbeterd door het gebruik van een vetachtige stof (essentiële oliën uit de kurkumaplant of andere vetten).

curcurma longa vinkje De opneembaarheid wordt verhoogd door de toevoeging van piperine, oftewel zwarte peper. Ook fenegriek bevordert de opname. 

curcurma longa vinkje Het supplement bevat het C3 complex, dat betekent alleen de curcumoïden curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine.

Hieronder staan een paar voorbeelden van Curcumine capsules met en zonder toegevoegde peper  en fenegriek. Zo kan je makkelijk bij een vertrouwde retailer de natuurlijke afslankcapsules kopen.

Kurkuma eten of drinken

Natuurlijk is het ook mogelijk om verse geelwortel te gebruiken in jouw gerechten zoals curries en andere Aziatische gerechten. Kurkuma poeder kan je verwerken in bijvoorbeeld een omelet met zwarte peper, roerbakgerechten of soepen.

Verder wordt er ook vaak thee gezet met kurkuma en peper erin. Deze thee smaakt een beetje zoals chai thee. Voeg een scheutje amandelmelk toe zodat de curcumine beter wordt opgenomen door jouw lichaam en je optimaal gebruik kan maken van de gezondheids effecten.

One Response to Curcuma longa – afvallen met kurkuma

  1. Els schreef:

    Wij gebruiken dit altijd in bomboes voor onze curries. Smaakt heerlijk en is ook super gezond. Ik vraag mij alleen wel af of je niet gigantische hoeveelheden binnen moet krijgen wil je echt alle beschreven effecten gaan merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *