Fenegriek en natuurlijk afvallen

Fenegriek zaadjes

Fenegriek is een kruid dat een gunstig effect heeft op ons lichaam. Fenegriek heeft een gunstig effect op het bloedsuikergehalte, beheersing van diabetes, het testosteronniveau en de borstvoeding. Dit kruid wordt tegenwoordig vaak als supplement ingenomen, maar speelt eigenlijk al duizenden jaren een rol in de alternatieve geneeskunde. In dit artikel bespreek ik de voordelen van fenegriek, eventuele bijwerkingen en hoe je het kruid het beste kan gebruiken. 

Over Fenegriek

Fenegriek zaadjesFenegriek komt van een plant (Trigonella foenum-graecum) van ongeveer 60 tot 90 cm groot die peulen produceert met kleine goudbruine fenegriekzaad. De blaadjes van fenegriek groeien in drietallen, zijn eivormig en ruiken in gedroogde vorm naar pas gemaaid gras. De plant heeft geelwittige bloemen en sterk geurende zaden.

In veel Indiase en Aziatische recepten wordt fenergiekzaad- blaadjes of poeder gebruikt in o.a. groente- en viscurries vanwege de voedingswaarde en de heerlijke smaak. De zaadjes hebben een kruidige, zoetige, nootachtige smaak en ruiken licht naar vers hooi.

In het oude Egypte werd een pasta van de zaden gemaakt die nog steeds in Arabische landen verkrijgbaar is als medicijn tegen menstruatiepijn, maagpijn en ontstoken ingewanden.

Bij de Chinezen en in de alternatieve geneeskunde (Ayurveda) wordt het gebruikt om huidaandoeningen te behandelen, de spijsvertering te ondersteunen en het metabolisme te verbeteren. Deze zaden zijn rijk aan vezels en mineralen, waaronder ijzer, magnesium en mangaan. Daarom is dit een prettig kruid om aan je dieet toe te voegen wanneer je probeert af te vallen.

Gezondheidsvoordelen van fenegriek

In de Ayurveda wordt wordt fenegriek gebruikt voor het behandelen van een lange lijst aan kwalen en aandoeningen. Onderzoek naar de werking van dit kruid heeft een paar van deze gezondsheidsvoordelen onderzocht en bewezen:

Eetlustcontrole

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het innemen van fenegriek leidt tot minder vetinname en een verminderde eetlust. Een 14 dagen durende studie constateerde dat de deelnemers spontaan hun totale vetinname verlaagden met 17%. Wanneer je dus moeite hebt jouw eetlust onder controle te krijgen kan fenegriek jouw helpen.

Maag- en darmproblemen

In fenegriek zitten veel slijmstoffen die ervoor zorgen dat de slijmlaag van de maag en de darmen beter beschermd worden. Daarom wordt het in de kruidengeneeskunde gebruikt voor de genezing van de spijsverteringsorganen. Klachten zoals een maagwandinfectie, maagzweer, slokdarmontsteking, darmzweren en constipatie kunnen hiermee verholpen worden. Ook wanneer je last hebt van aambeien kan fenegriek thee verlichting geven.

Brandend maagzuur

Het toevoegen van dit kruid aan jouw dieet kan net zo effectief zijn als maagzuurremmers als het gaat om het tegengaan van brandend maagzuur. Hierbij moeten de fenegriekcapsules 30 minuten voor de maaltijd zijn ingenomen voor het beste effect.

Diabetes en Bloedsuikergehalte

Uit onderzoek naar fenegriek en stofwisselingsziektes zoals diabetes zijn indrukwekkende resultaten naar voren gekomen. De inname van fenegriek heeft een positief effect op zowel gezonde mensen als mensen met diabetes, waarbij de algemene tolerantie voor koolhydraten wordt verhoogd en de insulinefunctie  wordt verbeterd.

Aan patiënten met diabetes I werd 10 dagen lang 50 gram fenegriekpoeder aan de lunch en het diner toegevoegd. Het resultaat was dat al na 24 uur de glucoseafscheiding in de urine met 54% was afgenomen. Verder waren de cholesterol en LDL waardes ook afgenomen. Ook werd er gekeken naar het effect van fenegriek op deelnemers zonder diabetes. Bij deze groep werd 4 uur na inname een verlaging van het bloedsuikergehalte met 13,4% geconstateerd. Verschillende fytonutriënten in fenegriek, waaronder chroom, 4-hydroxyleucine, trigonelline, nicotinezuur en coumarinen zorgen ervoor dat de suikerstofwisseling beter gaat.

Slechte Adem

Volgens Dr. Oz is fenegriek ook goed tegen een slechte adem. Wanneer je thee zet van dit kruid verhelpt dit de slechte adem van de drinker. Verder  verlicht fenegriekthee spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, is koortsverlagend en is een opwekkend tonicum.

Cholesterolniveau

Er is enig bewijs dat het kan zorgen voor verlaging van cholesterol- en triglyceridenniveaus.

Fenegriek supplementen

Fenegriek is verkrijgbaar als zaad, poeder, thee en supplement. Uit onderzoek blijkt nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wanneer je kiest om supplementen te nemen kun je het best beginnen met 500 mg en het opvoeren tot 1000 mg na 2 tot 3 weken, als je geen bijwerkingen ervaart.

Het kan vóór of tijdens een maaltijd worden ingenomen, maar aangezien het helpt bij het beheersen van je bloedsuikerniveau adviseer ik om het in te nemen bij de maaltijd met de meeste koolhydraten op een dag. Wanneer je fenegriek wilt gebruiken voor de maagzuurremmende eigenschappen, dan kan je het supplement beter voor de maaltijd innemen.

Fenegriekzaad is vooral gekend als ingrediënt in curry of chutney. Maar  deze zaadjes zijn ook heerlijk in salades, groenteschotels, currysaus, ontbijtpap, gebak, brood, vlees, wortelen, erwtensoep en als kaaskruiden. Je voegt fenegriek zaad best aan het begin van de bereiding toe zodat de zaadjes zacht en mals worden.

Is het veilig om fenegriek te nemen?

Fenegriek is een veilig kruid om te nemen als je de aanbevolen hoeveelheid blijft volgen. Maar, zoals bij de meeste supplementen, worden weleens minder ernstige bijwerkingen zoals diarree en spijsverteringsproblemen gemeld wanneer je veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid tot je neemt.

Mocht je gebruik maken van diabetes medicijnen gebruiken dan is het altijd verstandig om jouw huisarts te raadplegen wanneer je een nieuw voedingssupplement wilt gebruiken. Supplementen die zorgen voor een verlaging in het bloedsuikerniveau kunnen mogelijk niet goed samenwerken met deze medicatie.

Fenegriekzaad is vooral gekend als ingrediënt in curry. Deze zaadjes zijn ook heerlijk in salades, groenteschotels, currysaus, gebak, brood, vlees, wortelen, erwtensoep en als kaaskruiden. Je voegt fenegriek zaad best aan het begin van de bereiding toe zodat de zaadjes zacht en mals worden. Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Veel natuurvoedingswinkels verkopen zakjes zaad voor die bestemming.

Het effect van fenegriek op borstvoeding en het testosterongehalte

Borstvoeding is enorm voedzaam om aan baby’s te geven en het is daarom fijn als je genoeg melk produceert. Bij een onderzoek, waarbij 77 moeders van pasgeborenen 14 dagen lang fenegriek-kruidenthee dronken, bleek dat de borstvoedingproductie toenam.  Bij een ander onderzoek naar het effect van fenergiek nam het volume aan gekolfde borstmelk toe met rond de 34 ml in de controle- en placebogroep en met 73 ml in de groep die deze kruidenthee dronk. Hoewel in beide onderzoeken thee werd gedronken, wordt verwacht dat wanneer men supplementen had geslikt het resultaat was geweest. Tijdens zwangerschap kan gebruik gevaarlijke effecten hebben op de ongeboren baby. Om die reden is het aangewezen om dit kruid niet tijdens zwangerschap te gebruiken.

Bij de mannen heeft fenegriek een positief effect op de productie van testosteron en het verhogen va het libido. Bij jongemannen die in onderzoeken 500 tot 600 mg fenegriek per dag kregen werd een verhoging in het testosteron gemeten. De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek rapporteerde meer kracht en een verbeterde seksuele functie. Dit komt door bio-identieke hormonen in de vorm van oestrogenen die in fenegriek zitten. Er zit relatief veel zink in, wat als een sexmineraal voor mannen wordt beschouwd.

 

Voedingswaarde van Fenegriek zaad

Voedingswaarde per 100g
Energie1352 kJ
Energie323 kcal
Koolhydraten58.35g
Eiwitten23g
Vetten6.41g
Verzadigde vetten1.46g
Vezels24.6g
Natrium67mg
Calcium176mg
IJzer33.53mg
Kalium770mg
Magnesium191mg
Fosfor296mg
Zink2.5mg
Vitamine A3mg
Vitamine B10.322mg
Vitamine B20.366mg
Vitamine B31.64mg
Vitamine B60.6mg
Vitamine C3mg
Foliumzuur57mg

 

Bestel fenegriek bij bol.com

 

Zelf fengriekzaad water maken

Onderstaande video (in het Engels) legt uit hoe je zelf fenegriekzaad water kan maken. Verder wordt er besproken wat de voordelen zijn van het drinken van fenegriek zoals; gewichtsafname, betere spijsvertering, beter cholersterolgehalte, betere bloeddruk en een positief effect op artitis, darmkanker, diabetes, nierstenen en opvliegers.

3 Responses to Fenegriek en natuurlijk afvallen

 1. Pauline schreef:

  Ik heb na mijn bevalling in het begin last gehad van de borstvoeding die maar niet op gang kwam. Mijn kraamhulp kwam toen met fenegriek thee aanzetten. Tot mijn verbazing kwam mijn borstvoeding na een paar koppen thee wel op gang. Zeker een aanrader!

 2. joyce Simon schreef:

  hoi,
  Ik drink sinds een week of 2 fenegriek thee. Ik heb begrippen dat dit eetlust remmend zou werken. maar ik lees ook dat het juist eetlust bevorderend is. eerlijk gezegd merk ik helemaal niets van dat het eetlust remmend werkt. En dat is juist wel de bedoeling

  • Claudia Hooikamp schreef:

   Hoi Joyce,

   Bij mij werkt het wel aardig hoor, het remmen van de eetlust. Ik moet er wel bij zeggen dat ik vaak ook wat verse gember bij doe. Zo leuk je zo’n theetje toch een beetje op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *