Goede voornemens voor 2020

Goede voornemens voor 2020,  weet jij al wat die van jou zullen worden? Ieder jaar beloven we onszelf dat we iets in ons leven beter gaan doen, maar of het er ook echt van komt is maar de vraag. Nu we Sinterklaas net hebben uitgezwaaid en de kerst er aan komt is het ook tijd om de balans op te maken. Hoeveel van onze goede voornemens zijn gelukt? Wat zullen de goede voornemens van 2020 worden?

Goede voornemens voor 2020 – top 10

Vaak zijn het toch wel weer dezelfde goede voornemens die de top 10 halen. Dit overzicht is opgesteld na een onderzoek onder 300.000 mensen wereldwijd. Top 10 goede voornemens:

goede voornemens 2017   1. Gewicht verliezen en meer bewegen

goede voornemens 2017Ieder jaar scoort dit goede voornemen weer hoog in de top 10. Een nieuw jaar betekend een schone lei om weer goed op onze voeding te letten na de decembermaand vol snoepgoed. Tijd om van die overtollige kilo’s af te komen door middel van een dieet, minder suiker eten of afslankpillen.

In januari ziet de sportschool traditiegetrouw weer een piek in het aantal nieuwe abonnees. Veel mensen willen gezonder gaan leven en en fitter lichaam krijgen. Afvallen gaat het beste als je een gezond eetpatroon en regelmatig sporten combineert. Hierbij kan je het beste doen aan High Intensity Interval Training  en weerstandstraining.

goede voornemens 2017   2. Beter met geld omgaan

Geld blijft een belangrijke rol spelen in ons leven. Goed met geld omgaan zodat je aan het eind van de maand nog wat geld over hebt is voor sommige mensen erg lastig. Als je wijzer met geld om gaat zul je als snel zien dat je soms dingen koopt die je helemaal niet nodig hebt.

goede voornemens 2017   3. Meer tijd aan vrienden en familie besteden

Minder werken en meer tijd besteden aan vrienden en familie. Soms raken de mensen de balans tussen werk en privé even kwijt. Maar eigenlijk spenderen we allemaal het liefde tijd met de mensen van wie we houden. Gewoon eens bij elkaar op bezoek gaan, een terrasje pakken of uit eten gaan kan de band al weer flink aantrekken.

goede voornemens 2017 4. Een geschikte partner vinden

Iedereen wilt graag liefde in zijn of haar leven. Met de feestdagen worden singles soms nog eens extra geconfronteerd met hun single bestaan. Dat is niet altijd prettig en daarom is er in het nieuw jaar weer tijd om te zoeken naar een nieuwe vlam. In deze periode is het ook fijn om eens kritisch te kijken naar alle wensen waar de ander aan moet voldoen.

goede voornemens 2017  5. Stoppen met roken

Stoptober is voorbij en er zijn mensen waarbij het niet gelukt is om te stoppen met roken. Roken is natuurlijk slecht voor de gezondheid en voor de portemonnee. Een nieuw jaar waarbij er veel mensen in januari proberen te stoppen geeft een extra stok achter de deur. Let er wel op dat wanneer je stopt met roken deze gewoonte niet vervangt met eten. Anders kruipen de kilo’s er straks ongemerkt aan.

goede voornemens 2017   6. Schulden afbetalen

Financiële schulden bij banken, familie en vrienden zijn niet fijn om te hebben. Het kost vaak ook extra geld, dus is het verstandig om deze zo snel mogelijk af te lossen. Maar ook als je familie en vrienden een belofte hebt gedaan en niet bent nagekomen, is het ook goed om dit alsnog te doen.

goede voornemens 2017   7. Minder alcohol drinken

Iedereen vind het lekker om een glaasje wijn of een biertje op zijn tijd weg te werken. Maar alcohol is natuurlijk erg slecht voor jouw lichaam. Jouw organen en hersenen zullen blij zijn als ze wat minder alcohol te verwerken krijgen. Werken aan je bierbuik of kilo’s kwijt raken op andere plekken gaat een stuk sneller wanneer je minder alcohol drinkt.

goede voornemens 2017   8. Nieuwe dingen leren

“Growth begins at the end of your comfortzone.” Als je iets nieuws wilt leren of nieuwe dingen wilt ontdekken dan zal je er op uit moeten. Zelfontplooiing gebeurt zodra je nieuwe dingen probeert en onder de knie krijgt.

goede voornemens 2017   9. Vrijwilligerswerk doen

Het helpen van een ander is een prachtig cadeau om te geven. Mensen die vrijwilligerswerk doen halen er zelf ook veel voldoening uit en krijgen er een goed gevoel bij. Soms schiet het er bij in door ons drukken bestaan. maar het is zeker de moeite waard om tijd en aandacht aan de mensen in jouw gemeenschap te schenken.

goede voornemens 2017   10. Meer orde in ons leven aanbrengen

Orde in het leven aanbrengen kan erg prettig zijn voor mensen die vaak te laat komen, dingen vergeten of dingen kwijtraken. Ook kinderen hebben er baat bij dat hun dag volgens een vaste structuur verloopt. Het leven wordt misschien wat saaier en voorspelbaarder, maar de chaos kan je dan wel achter je laten.

Hieronder een grappig filmpje van Dylan & Teun van begin dit jaar over het maken van goede voornemens.
Zo moet het dus niet…

 

Begin niet te laat met jouw goede voornemens voor 2020!

Van uitstel komt afstel zegt het bekende spreekwoord. Veel mensen wachten tot het opstellen van hun goede voornemens van 2020 totdat het al 31 december is. Op dat moment wordt het soms een haastklus en wordt er minder goed nagedacht over de persoonlijke doelen die jij jezelf wilt stellen. Ook zal je wellicht minder tijd nemen om te reflecteren op de behaalde doelen van 2019.

Afbeeldingsresultaat voor goals 2020

Ook is het belangrijk om niet een goed voornemen te nemen uit schuldgevoel. Je kan natuurlijk in december teveel geld uit geven, eten, drinken, roken enz. Je weet dat het niet verstandig is en je wilt dat soms snel goed maken in januari. Het doel wordt op dat moment vastgesteld door de schuldige emotie, maar dit hoeft niet een grondige intrinsieke wens te zijn.

Goede voornemens hebben een grotere kans van slagen opgepakt te worden als je het doel al langere tijd voor jezelf wenst. Ook als het doel uit jouw hart komt, helder is en realistisch heeft het een grotere kans op succes.

Dus wanneer jij jouw goede voornemens voor 2020 gaat bedenken, doe dit dan niet op een reflexmatige manier omdat je denkt dat het moet. Het is belangrijk dat het niet een soort wanhoopspoging wordt, maar een oprechte wens uit jouw hart.

Zo maak jij je goede voornemens voor 2020 waar

Stap 1 – Bedenk wat jouw wens is voor 2020 en beschrijf deze wens to concreet mogelijk. Dus bijvoorbeeld ‘de dag vaker afsluiten met een fijn gevoel’ of ‘10 kilo kwijtraken in 4 maanden’.

Stap 2 – Bedenk wat het realiseren van jouw wen jouw gaat opleveren. Zoom even in op de fijne gevoelens en droom even lekker weg. Dit zal extra motivatie geven om jouw wens uit te laten komen.

Stap 3 – Bedenk vervolgens wat jou nu het meeste hindert om de wens uit te laten komen. Waardoor precies is het nog niet gelukt? Weer ook hier concreet in jouw antwoorden, je mag best even diep graven.

Stap 4- Nu je weet wat jouw struikelblokken zijn is het tijd om een plan te maken. Hierbij kan je de moderne klassieker uit de motivatiepsychologie gebruiken: de implementatie-intentie. Dit als-dan-plan formuleer je door kort en bondig wat je voortaan gaat doen om je toch aan je voornemen te houden wanneer een struikelblok op jouw pas komt. Daarbij verwerk je het struikelblok in een als-gedeelte van de zin en het gedrag waarmee je dat struikelblok voortaan zult omzeilen in het dan-gedeelte.

Bijvoorbeeld: Als ik tijdens het eten mijn whatapp wil checken, dan leg ik hem weg bij de eettafel.
Als ik s’avond op de bank wil ploffen, dan trek ik eerst mijn sportkleding aan en ga ik even hardlopen.

Een gezond 2020 gewenst!

Wil je jouw goede voornemens voor 2020 delen? Laat dan hier een bericht achter.

One Response to Goede voornemens voor 2020

  1. Heleen schreef:

    Volgend jaar wil ik gaan leren squashen. Goed voor de lijn en de gezelligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *